OAF ve JDEVELOPER LOKAL KURULUM

Share Button

Oracle Application Framework geliştirmeleri yapabilmek için Oracle E-Business Suite versyonuna göre doğru OAF patchini bulmak ve düzgün şekilde lokal kurulum yapmak gerekmektedir. Bunun için aşağıdaki adımlar sırasıyla izlenmelidir;

1. Öncelikle Oracle E-Business Suite kurulumunun doğru versyonunu bulabilmek için sisteme giriş yapılır. Daha sonra herhangi bir OAF sayfası açılır. (Örnek Fonksiyonel Yönetici -> Mesajlar).

Fonksiyonel Yönetici Giriş Sayfası

Fonksiyonel Yönetici Giriş Sayfası

2. Sayfanın Sol Alt kısmında bulunan “Bu Sayfa Hakkında” bağlantısına tıklanır. Eğer bağlantı gözükmüyorsa “FND: Diagnostic” (FND: Tanı) profili Site bazında açılmalıdır.

Bu Sayfa Hakkında

Bu Sayfa Hakkında

3. Açılan sayfada Teknoloji Bileşenleri tabına geçiş yapılır.

Teknoloji Bileşenleri

Teknoloji Bileşenleri

4. Açılan sayfada “OA Çerçevesi” sütununun yanında yer alan sütundan kullanılan Oracle E-Business Suite versyonu öğrenilir.

E-Business Suite Versyon

E-Business Suite Versyon

5. Versyon öğrenildikten sonra http://support.oracle.com sitesine giriş yapılır ve numarası 416708.1 olan doküman aratılır.

416708.1

416708.1

6. Açılan sayfada daha önce bulduğumuz Oracle E-Business Suite versyon numarasına karşılık gelen patch Download edilir. JDeveloper bu patch içerisinde kurulu halde gelmektedir. Bundan sonraki adımlar JDeveloper konfigürasyonu ile ilgilidir.

7. İndirilen rar dosyası C dizini altında uygun bir isimde (DemoOAF) açılır.

OAF Rar Açılımı

OAF Rar Açılımı

8. RAR dosyasından çıkarn üç adet klasör vardır.

  • jdevbin: Framework ile ilgili dosyaları, import, export scriptlerini, dbc dosyalarını ve external jar dosyalarını tutar.
  • jdevdoc: Framework ile ilgili dokümantsayon, javadoc, kişiselleştirme dokümantasyonu ve tutorial dokümantasyonu tutar.
  • jdevhome: Oluşturduğumuz projeleri, kaynak kodları ve derlenmiş kodları tutan klasördür.

9. RAR dosyası açıldıktan sonra Windows üzerinde çalıştıracağımız IDE exe dosyasını kolaylık amacıyla masaüstüne kopyalıyoruz. Bunun için C:\DemoOAF\jdevbin\jdev\bin dizinindeki jdewW.exe dosyasını masaüstüne kısayol olarak oluşturulması gerekir. Not: Unix tabanlı sistem kullananlar jdev dosyasını kullanmaları gerekmektedir.

jdevW.exe

jdevW.exe

10. JDeveloper’ın kaynak kodları görebilmesi için işletim sistemi üzerinde bir “JDEV_USER_HOME” adında bir ortam değişkeni tanımlanmalı ve bu değişkene “C:\DemoOAF\jdevhome\jdev” şeklinde bir dizin yolu atanmalıdır. Kullandığınız Patch değiştikçe bu ortamın güncel tutulması gerekmektedir.

JDEV_USER_HOME

JDEV_USER_HOME.

11. İndirilen patch ile beraber gelen Tutorial ile ilgili dosyalar C:\DemoOAF\jdevhome\jdev\myprojects dizinine gidilerek silinir. Daha önceki adımlarda masaüstünde oluşturduğumuz jdevW dosyası çalıştırılır. Karşımıza ilk defa açılışta sorulan eski bir versyondan yükseltme yapılsın mı sorusuna “No” cevabı verilir ve IDE’nin açılması beklenir.

Tutorial Dosyalarını Silme

Tutorial Dosyalarını Silme

JDeveloper İlk Açılış

JDeveloper İlk Açılış

12. Bu noktada JDeveloper’dan Oracle E-Business Suite’e bağlantı kurabilmek için ilgili veritabanına ait DBC (Database Connectivity) dosyası indirilmeledir. Bunun için herhangi bir SSH programı ile uygulama sunucusuna bağlanılır. DBC dosyaları ERP sunucusu üzerinde FND_SECURE değişkeni altında tutulur. Bu dosyaya ulaşmak için bu örnekte puty kullanılacaktır. Puty ile bağlanıldıktan sonra aşağıdaki komutlar ile FND_SECURE değişkeninin dizin yolu bulunup, kopyalanır.

13. Bir SFTP programı ile 12. adımda bulunan dizine bağlanılır ve dbc dosyası C:\DemoOAF\jdevbin\oaext\dbc_files\secure dizinine indirilir.

14. Açık olan JDeveloper üzerinde Applications Navigator altında yeni bir OA Workspace oluşturulur. Bunun için Applications’a sağ tıklanılıp “New OA Workspace” seçilir.

OA Workspace

OA Workspace

15. Açılan pencerede uygun bir Workspace ismi belirlenir. “Add a New OA Project” checkbox’ı seçilir. Böylece Workspace oluştuktan hemen sonra “OA Project” oluşturma sihirbazı açılır. Workspace dosyalarının uzantıları jws’dir. Başka bir çalışma ortamını JDeveloper üzerine açmak istediğinizde JWS dosyasını açmanız yeterlidir. Bu adımda <JDEV_USER_HOME>/myprojects altında bir adet jws uzantılı dosya oluşacaktır.

Workspace Name

Workspace Name

16. Tamam butonuna tıklanır ve Proje oluşturma sihirbazına geçilir.

17. İleri butonuna tıklanır.

First Project

First Project

18. Bu adımda Project Name kısmında proje için uygun bir isim belirlenir. Default Package alanı önemlidir. Geliştirmeyi yapacağınız modülü uygun bir custom paket yolu altında belirlenmesi gerekmektedir. Örnek dizin yolları; xx.oracle.apps.per (İK için), xx.oracle.apps.sqlgl (Genel Muhasebe), xx.oracle.apps.sqlap (Borçlar Muhasebesi). Dizin belirlendikten sonra İleri ile devam edilir.

Geliştirme Dizini

Geliştirme Dizini

19. Bu adımda proje için uygun bir veritabanı bağlantısı belirlenmelidir. Proje ve Workspace oluşturmadan Database Navigator altından belirlenebileceği gibi bu adımda New butonuna basılarak da yeni bir veritabanı bağlantısı oluşturulabilir.

Yeni Veritabanı Bağlantısı

Yeni Veritabanı Bağlantısı

20. Veritabanı bağlantısı oluşturma sihirbazı sizin için Jdeveloper üzerinde JDBC bağlantısı kurar. Bunun için ilk adımda bağlantınıza uygun bir bağlantı ismi vermelisiniz. Canlı bağlantılar için Prod yazılabilir. Önrekte Demo kullanılmıştır.

Veritabanı Bağlantı İsmi

Veritabanı Bağlantı İsmi

21. Bağlantı ismi belirlendikten sonra İleri butonuna basılır ve veritabanına bağlanılacak kullanıcı adı ve parola girilir. Oracle E-Business Suite için APPS kullanıcısı kullanılmalıdır. İleri butonuna basılarak devam edilir.

Veritabanı Kullanıcı ve Parola

Veritabanı Kullanıcı ve Parola

22. Bu adımda veritabanı ile ilgili host, port ve sid bilgileri verilmelidir. Bu bilgileri sistemi kuran DBA ekibinden edinebilirsiniz. Bilgiler girildikten sonra İleri butonu ile devam edilir.

Veritabanı Bağlantı Bİlgileri

Veritabanı Bağlantı Bİlgileri

23. Son adımda “Test Connection” denilerek bağlantı test edilir. Başarılı ise Finish butonu ile bitirilir.

Veritabanı Bağlantı Testi

Veritabanı Bağlantı Testi

24. Bağlantı sihirbazı kapandıktan sonra proje sihirbazı kaldığı adımdam devam eder. Uygun bağlantının seçildiğine dikkat ederek İleri butonuna basınız.

Seçilen Bağlantı

Seçilen Bağlantı

25. Bu adımda Oracle E-Business Suite üzerinde lokalde Login olunacak kullanıcı adı, parola, sorumluluk bilgileri ve 13. adımda indirdiğimiz DBC dosyası seçilir. Uygun kullanıcı adı ve parola belirlendikten sonra, seçilen sorumluluğun kullanıcıya atalı olmasına dikkat edilir. Sorumluluk anahtarı ve uygulama yazılımı kısa adını bulmak için aşağıdaki SQL sorgusundan yararlanabilirsiniz. Uygun bilgiler girildikten sonra Bitir butonu ile proje kullanıma hazır hale getirilir.

Kullanıcı, parola, sorumluluk anahtarı, uygulama yazılımı ve DBC dosya seçimi

Kullanıcı, parola, sorumluluk anahtarı, uygulama yazılımı ve DBC dosya seçimi